Çamaşır Makinesi Ömrü ve Sorunlarının Çözümü
Çamaşır makinelerinin ömrünün ne kadar olduğunu öğrenin. Çamaşır makinenizin ömrünü bu kolay yöntemlerle uzatıp sorunları çözümlerimizle giderin.
Çamaşır makinesi, gündelik yaşamımızın doğal bir parçası haline gelen, beyaz eşya grubunun temizlik kategorisinde yer alan makinelerdir. Bu makineler, çalıştığında diğer beyaz eşyalara göre daha fazla hareket eder. Tamburun dönmesi, suyun makine içine doldurulup boşaltılması, suyun ısıtılması gibi hareketler ve işlevler sürtünme, kireçlenme, aşınma gibi doğal sonuçlara neden olur. Çamaşır makinenizin bu süreçte rezistansa yapışan kireçler veya aşırı ısınma, sık kullanım, elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmaları, kapak menteşesi ve tambur sorunlarıyla karşılaşması olasıdır. Çamaşır makineleri, yoğun hareket ve aşınmayla geçen çalışma sürecini ortalama 10 yıl sürdürürler. 10 yıllık süreçte genellikle birkaç kez servis gerektiren sorunlar yaşatabilirler.
Çamaşır Makinesi Garanti Süresi
Bosch, Arçelik, Vestel, Samsung, Altus, Beko, Profilo, Siemens gibi çamaşır makinesi üreticileri standart olarak 36 ay garanti süresi sunar. Ancak markalar çeşitli parçalara farklı ve daha uzun süreli garantiler verebilir. Standart garanti süresi uzatılabilir. 3 yıllık standart garantiye, makineyi aldıktan sonra genelde 6 ay içinde birkaç yıl daha eklenebiliyor.
Karşılaşabileceğiniz Çamaşır Makinesi Sorunları
Çamaşır makinelerinde en sık karşılaşılan sorunlar genellikle şöyledir:
Su Tahliyesi Sorunları
Çalışırken sürekli suyla ve suyun devinimiyle ilgilenen çamaşır makinenizin kullandığı suyu tam olarak boşaltamaması sorunudur. Bu soruna çoğunlukla tıkanan veya yırtılan bir tahliye hortumu, bozuk filtre veya pompa neden olur.
Deterjan Kalıntıları
En sık karşılaşılan çamaşır makinesi sorunlarından biri de deterjan kalıntılarıdır. Bu sorunun çözümü basittir. Deterjan kalıntısı durumunda şu iki maddeyi araştırmalısınız:
- Fazla deterjan kullanımı,
- Yanlış deterjan seçimi
Tambur Sorunları
Çamaşır makinesinin en hareketli parçası olan tamburdur. Tambur dönmeme veya yalpalama sorunu yaşayabilir. Tambur sorunlarının temel nedeni kayışın kopması, işlevini yitirmesi veya gevşemesidir.
Koku ve Küf Sorunu
Çamaşır makineleri suyla işlerini gördüğü için koku ve küf gibi sorunlara neden olabilir. Kötü koku ve küf sorununu çözmek için çamaşır makinesinin içini beyaz sirke veya sabunla yıkamalı; su tahliye hortumundaki tıkanıklık ve kalıntıları, makinenin bulunduğu yerdeki su giderini kontrol etmelisiniz.
Ses Sorunu
Çamaşır makineleri devinimsel makinelerdir. Dönen bir tambura ve kayışlı, pompalı mekaniğe sahiptirler. Eğer çamaşır makineniz sesli çalışıyorsa ilk bakmanız gereken yer tamburdur. Tamburun dönmesini engelleyecek veya yanlış dönmesine neden olabilecek temel etmen kayıştaki sorunlardır. Tambura göz attıktan sonra makine içinde yabancı cisim aranmalıdır. Özellikle metalik vurma sesleri birbirinden ayrılmış, kopmuş parçaları veya yabancı cismi işaret eder.
Program ve Kontrol Sorunları
Programların çalışmaması hatta çamaşır makinesinin doğru ve dengeli çalışmamasına neden olan bu sorunun temel sebebi ana kart, elektronik kart, kontrol panosu sorunlarıdır. Bu noktada yetkili servisle iletişim kurmanız gerekir.
Kapak Sorunları
Çamaşır makinenizin el ile en çok kullandığınız yeri kapaktır. Makine kapağını bastırır, açmak için çeker ve sürekli bu işi tekrarlarsınız. Bu nedenle çamaşır makinesi kapakları sık sık arızalanır. Kapak sorunlarının temelinde zorlayıcı açma, kapama hareketleri vardır. Kapak menteşesinin kırılması veya kapak kilidinin açılmaması bu noktada en sık karşılaşılan sorunlardandır.
Kapak Kilidi Açılmıyor
Çamaşır makinesinin kapak kilidinin açılmama nedenleri şunlardır:
- Çamaşır makinesi programı bitmemiş olabilir. Çözüm: Yıkamanın ve diğer işlemlerin bitmesini bekleyin.
- Çamaşır makinesinin içinde su kalmış, su tamamen tahliye edilmemiş olabilir. Çözüm: Bu durumda çamaşır makinenizin sıkma ve pompa programına geçip bu programı başlatarak suyun tahliyesini sağlayın.
- Pompa filtresinin tıkanması kapak kilidinin açılmamasına neden olabilir. Çözüm: Makinenizin fişini çekin. Makinenin soğumasını bekleyin. Ön kısımdaki pompa filtresi kapağını saat yönünde çevirerek açın. Bu filtreyi ılık suyla ve yıpratmadan yıkayın. Filtre bölümünü kurulayıp filtreyi yerine takın ve saat yönü tersine çevirerek kilitleyin. Makineyi fişe taktıktan sonra kapak kilidini tekrar açmayı deneyin.
Su Sızıntıları
Çamaşır makineniz su akıtıyor veya sızdırıyorsa ilk olarak hortumları, contaları ve pompayı kontrol etmelisiniz. Tıkanıklıklar, gevşemeler, yırtılmalar gibi konularda gözle görülür bölgelerde bir çözüm elde edemiyorsanız yetkili servisinizle görüşmelisiniz.
Titreme ve Yürüme
Çamaşır makinesi çok titriyorsa veya yürüyorsa makinenizi aşırı veya yanlış yüklemiş olabilirsiniz. Bunun yanında yere temas eden ayaklarda dengesizlik sorunu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Makineniz çalışmadığı durumda yere tam ve dengeli yerleşmiş olmalıdır.
Rezistans Sorunları
Rezistans, çamaşır makinesinde suyu ısıtan metalik renkli ve kıvrımlı parçadır. Sürekli su içinde ve yoğun çalıştığı için zamanla üstünü kireç kaplanması, aşırı ısınma ve korozyon sorunları oluşabilir. Bu da rezistans sorunlarına neden olur. Eğer sert suya sahip bir bölgede yaşıyorsanız makine katkıları kullanmanız gerekebilir. Bozulan rezistans için kireç temizliği veya rezistansın değiştirilmesi sorunu çözecektir.
Çamaşır Makinesinin Ömrü Nasıl Uzatılır?
Çamaşır makinenizin ömrünü aşağıdaki kullanım yöntemleri ve basit alışkanlıklarla uzatmak mümkündür. Çamaşır makinesi ömrünü uzatmak için yapılması ve yapılmaması gerekenler olarak iki kısımda maddeleyeceğiz.
Çamaşır Makinesinin Ömrünü Uzatmak İçin Yapılması Gerekenler
Çamaşır makinenizin daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için aşağıdaki basit yöntemleri uygulayarak bunları alışkanlık haline getirin.
- Kireç, kir ve deterjan birikimini önlemek için çamaşır makinenizin içini ve dışını aşındırıcı olmayan beyaz sabunlu su, suyla karıştırılmış beyaz sirke gibi temizleyicilerle temizleyin. Temizlikten sonra kuru bir bezle makinenizi silmeyi unutmayın.
- Çamaşır makinenizin kullanma talimatında belirtilen miktarda ve doğru deterjanı kullanın. Deterjanın fazla kullanılması veya yanlış seçilmesi, makinede birikme, tıkanma, aşınma sorunlarına neden olabilir.
- Çok sıcak su gerektiren programları sık sık kullanmayın. Düşük sıcaklıklardaki su, rezistansın aşırı ısınmasını engeller. Ayrıca soğuk su çamaşırlarınız için daha az yıpratıcıdır. Üstelik enerji tasarrufu sağlarsınız.
- Düşük devirleri tercih edin. Daha az hareket daha az yıpranma demektir. Düşük devirlerde kullanım makinenin ömrünü uzatacaktır.
- Makinenizi doğru doldurun. Aşırı veya az doldurmak yerine tam olarak doldurmak dengesizlikleri azaltır. Makine daha az zorlanır.
- Pompa filtresini her hafta ılık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Böylece tıkanmaların, kötü kokunun bir nebze önüne geçerek çamaşır makinesinin ömrünü uzatırsınız.
- Tahliye hortumlarını ve giderleri kontrol edin. Rahat tahliye edilen kirli su daha az zorlanmaya neden olarak makinenin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Rezistans kireçlenmelerine karşı eğer gerekiyorsa, kireçli suyu olan bir yerde yaşıyorsanız, kireç önleyici kullanın.
Çamaşır Makinesinin Ömrünü Uzatmak İçin Yapılmaması Gerekenler
Çamaşır makinesini kullanırken yapmamanız gereken, makinenin ömrünü kısaltan bazı kritik noktalar vardır. Bunlar;
- Aşırı ve/veya yanlış deterjan kullanımı,
- Sürekli yüksek sıcaklıklardaki programların tercih edilmesi,
- Pompa filtresi temizliğinin yapılmaması,
- Su giriş ve çıkış hortumlarının kontrolünün yapılmaması,
- Makineyi aşırı yükleme, doldurma veya sık sık tam yüklemeden çalıştırma,
- Makineyi kapağı açık şekilde çalıştırma,
- Taşıma sırasında makineyi çarpmak ve darbeler,
Ömrü uzun, hatta bir ömürlük çamaşır makineleri dileriz.